Tjekliste: Bliv godkendt til privatlån

Vil du optage et privatlån, så er der visse krav og betingelser, du skal tage højde for. Denne tjekliste er netop udarbejdet til dig, som har et ønske om at optage et større eller mindre lån til privat brug. I artiklen kan du læse alt, hvad der er værd at vide om emnet.

De mest basale lånekrav på det danske lånemarked

Skal du optage et banklån, så skal du være forberedt på at stå skoleret over for din bankassistent, da der bliver stillet mange strenge krav og betingelser hos danske banker. Dette kan du dog slippe for, hvis du optager et lån på nettet – også kendt som et online lån. I dag findes der mange danske låneudbydere, som kun stiller en håndfuld basale krav til dig som låntager.

  1. Din alder – Det kræver naturligvis en vis alder at låne penge i Danmark. Man kan som udgangspunkt optage et privatlån, når man er fyldt 18 år. Dog er der også mange låneudbydere, der har et højere alderskrav. Der er eksempler på låneudbydere, som har et fast krav om, at du skal være fyldt 19, 20 eller 25 år. Hører du til den yngre målgruppe, så skal du være særlig opmærksom på låneudbyderens krav til din alder.
  2. Din bopæl – Det er et krav, at du skal være bosat på en dansk folkeregisteradresse. Du må naturligvis gerne rejse til udlandet i perioden, hvis du fortsat er registreret på en dansk adresse. I den anledning skal det desuden nævnes, at du ikke må have hverken navne- eller adressebeskyttelse. Det hænger naturligt sammen med, at det skal være muligt at identificere dig.
  3. Din nationalitet – Du skal være dansk statsborger på det tidspunkt, hvor du søger om et privatlån. Det er ikke afgørende, hvorvidt du har den ene eller den anden baggrund. Låneudbyderne lægger udelukkende vægt på, hvorvidt du har dansk statsborgerskab.
  4. Jobsituation / indtægt – Det er meget almindeligt, at låneudbyderen kræver, at du er lønmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende – og dermed har en fast indtægt. Har du en god og sund økonomi med fast indtægt og overskud på bankkontoen, så har du bedre chancer for at låne penge. I forhold til dette lånekrav, så kan du blive bedt om at udlevere dokumentation i form af lønsedler eller selvangivelser.
  5. Adgang til NemID – Skal du låne penge hos en dansk låneudbyder i dag, så er det nødvendigt, at du har adgang til NemID. Det er nemlig via NemID, at man skal godkende og underskrive et privatlån. Det er en sikker og simpel løsning, som tilgodeser begge parter, da der er fokus på høj sikkerhed.  Som hovedregel underskriver man en låneaftale med sin digitale signatur, men det er i særtilfælde også muligt at underskrive låneaftalen fysisk.
  6. Dansk telefonnummer og bankkonto – Ydermere bliver det påkrævet, at du har et dansk telefonnummer og dansk bankkonto. Godkender og underskriver du lånet via NemID, så vil du få overført pengene direkte til din NemKonto.

Det er alfa omega, at du kan sætte flueben ved samtlige lånekrav, hvis du skal optage et privatlån. Er der en eller flere krav, du ikke kan overholde, så skal du kontakte den pågældende låneudbyder med henblik på at finde en alternativ løsning.

Holdning til dårlig betalere – Registrering i RKI eller Debitorregistret

Låner du penge hos en dansk låneudbyder, så vil låneudbyderen helt naturligt kigge på, om du har misligholdt gæld. Er du stemplet som dårlig betaler i RKI og / eller Debitorregistret, så vil det påvirke dine lånemuligheder. Danske låneudbydere er nemlig tilbageholdende med at låne penge til dårlige betalere.

Det er ikke umuligt at optage et lån trods RKI og Debitorregistret, men det kan ikke desto mindre være med til at besværliggøre hele låneprocessen. Der findes danske låneudbydere, som helt åbent melder ud, at de ikke ønsker at låne penge til dårlige betalere. Dog findes der også låneudbydere, som ønsker at udarbejde et lånetilbud trods RKI og Debitorregistreret.

Sammenhæng mellem lånebeløb og lånekrav

Der er en helt naturlig sammenhæng mellem lånebeløb og lånekrav. Anmoder du om et højt lånebeløb, så skal du også forvente, at lånekravene er strenge. Det er en realitet, at langt de fleste danskere kan optage mindre lån i form af minilån, mobillån og kviklån. Det er dog anderledes, når det kommer til større forbrugslån, hvor låneudbyderne ikke låner penge til hvem som helst.

Skal du optage et stort lånebeløb, skal du medsende en lang række oplysninger om din indtægt og økonomi – samt dokumentation. Hvorvidt du ejer større værdier bestående af bil, bolig, båd e.l. kan ligeledes have en vis indflydelse.

Sender du en låneansøgning til en vilkårlig låneudbyder, så vil der altid blive foretaget en kreditvurdering. Der er nogen af disse kreditvurderinger, der bliver udarbejdet automatisk vha. tekniske algoritmer, mens andre bliver udarbejdet manuelt.

En kreditvurdering handler i korte træk om, at en långiver skal undersøge, hvor stor sandsynlighed der er for, at en låntager betaler lånebeløbet tilbage rettidigt. Der kan dog være stor forskel på, hvor omfattende en kreditvurdering er. Din personlige kreditvurdering vil ikke blot have indflydelse på, hvorvidt du kan optage et privatlån eller ej. Den vil også have indflydelse på, hvor billigt du kan låne penge, hvor faktorer såsom renter og ÅOP kommer i spil.