Folketinget har indført en obligatorisk tænkepause på kviklån

En ny mobil? En ekstra gave til kæresten? En rejse sydpå? Der er mange fristelser der kræver penge lige nu. Indtil folketinget reguleret markedet var det muligt at optage små kortfristede lån der kunne bruges på forbrug uden at skulle stille sikkerhed, men det er slut nu. Efter et flertal har vedtaget en ny lov for kviklån, er det nu blevet påbudt at alle ansøgere får en tænkepause på 48 timer når de ansøger om et kviklån. Loven er trådt i kraft pr. 1. januar 2017.

Med denne lov håber Folketinget på at kunne få forbrugeren til at genoverveje lånebehovet, og evt. søge markedet for alternativer i mellemtiden. De dyreste lån er nemlig de mindre lån, som afbetales inden for få måneder.

I loven er et kviklån defineret som et kortfristet forbrugslån, hvor løbetiden er tre måneder eller under, og hvor der ikke er nogen sikkerhedsstillelse eller betingelse for køb af vare eller serviceydelse. Det betyder at der stadig er mange låneudbydere som kan tilbyde hurtig godkendelse og udbetaling.

I 2010 blev der ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen optaget 20.000 omkring kviklån med et samlet beløb på 37 millioner kroner. I 2014 var tallet oppe på omkring 160.000 optaget lån, og en udbetaling på omkring 430 millioner kroner. Dette er en eksplosiv stigning i markedet, og ses meget sjældent.

En undersøgelse af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser at mere end 40% af låntagere fortryder deres lån. Dette er bl.a. pga. de ikke har været klar over de høje renter og gebyrer.

Disse kviklån kan du stadig optage hurtigt

Selvom reglerne er gældende for alle "kviklån", så er regeringen definition af kviklån meget stram. Derfor vil de fleste lån, som anses af den almene dansker som kviklån stadig være tilgængelige som før. Så længe at lånet overholder ét eller flere af disse krav:

  • Lånets løbetid skal være over 3 måneder
  • Der skal være en sikkerhedsstillelse fra låntager
  • Lånet skal være betinget af køb af vare eller serviceydelse

Dette betyder at kun enkelte af de lån vi henviser til vil blive omfattet af denne lov. Du kan se alle lån vi henviser til i over låneoversigt.