Skal du låne til køb af kolonihave?

Et lån til kolonihaven kan være den eneste måde, du kan få opfyldt dine drømme om at dyrke dine egne grøntsager og nyde sommerens fuglefløjt fra hængekøjen i kolonihaven. Problemet er bare, at du sjældent kommer til at eje andet end det, der er i kolonihaven. Derfor kan du ikke bruge kolonihaven som sikkerhed, så du kan få et billigt lån i banken. Hvad gør du så, hvis du skal låne til dit kolonihavehus?

Længes du efter at kunne trække din egne gulerødder op af jorden, eller høste dine egne ærter? Men bor i lejlighed. Så er den klassiske løsning at anskaffe dig en kolonihave.

Kolonihaver blev tidligere primært oprettet på billige jordstykker, der lå i udkanten af byerne. Det gjorde det nemt at komme ud til dem. Enten på cykel eller med offentlig transport.

Til formålet blev der dannet en forening, som stod for enten at købe jorden eller leje den for f.eks. en periode på 100 år. Derefter kunne foreningens medlemmer så købe andele i form af små kolonihavegrunde. På grundene kunne de så dyrke deres grøntsager og måske opføre et lille kolonihavehus, de kunne bo i om sommeren.

Du kan godt låne til kolonihaven i banken, men…

Fordi du ikke kommer til at eje det stykke jord, der udgør din kolonihave, har du ikke mulighed for at kunne optage realkredit- eller andre fordelagtige lån, når du vil låne til en kolonihave.

For du har jo ikke noget, du ejer, som du kan stille som sikkerhed. Men har du friværdi i din helårsbolig, kan du selvfølgelig låne i den, og på den måde få en billig finansiering af din kolonihavegrund.

I bankerne kan du oftest også optage særlige kolonihavelån. Enten til anskaffelse af kolonihavegrunden, hvis du vil opføre et kolonihavehus på grunden, eller til at betale for større anlægsarbejder som f.eks. kloakering og lignende.

Kolonihavelånene i banken tilbydes på samme vilkår, som hvis du skulle låne til indskuddet i en andelsbolig. Altså baseres din låneansøgning – ud over din privatøkonomi – på haveforeningens vedtægter og økonomi.

Det betyder – hvis banken i det hele taget kan godtage regnskab og vedtægter – at renten på dit kolonihavelån kommer til at afhænge af, hvor står en egenværdi kolonihaveforeningen har.

Finder banken værdien for lav – men finder de, at din privatøkonomi er stærk nok til det – tilbyder de dig i stedet kolonihavelånet på forbrugslånslignende vilkår. Altså til en meget højere rente, end de ellers ville have tilbudt dig.

Så selv om du ender med at bruge en masse tid på at få fat i både vedtægter og regnskab for kolonihaveforeningen, samt på møder eller opkald til eller fra banken, ender du måske med et lån, du kunne have fået nemmere og hurtigere andre steder.

Trækker sagsbehandlingen ud, kan det ende med, at kolonihaveforeningen taber tålmodigheden med dig, og tildeler haven til en anden i stedet.

Optag et almindeligt forbrugslån til din kolonihave

Så går det både meget hurtigere med at få svar, hvis du i stedet vælger at optage et forbrugslån på nettet. Her har du oftest svar på din låneansøgning i løbet af maksimalt en time – nogle gange i løbet af få minutter. Samtidig kræver låneudbyderne hverken, at du stiller med regnskaber eller vedtægter fra haveforeningen eller stiller med nogen form for sikkerhed.

Selv om det er et forbrugslån, betyder det ikke, at renten på dit kolonihavelån bliver højere, end hvis du havde lånt i banken. Og da slet ikke, hvis banken har valgt at tilbyde dig et forbrugslån til at købe, udbygge eller kloakere kolonihaven for.

For hos de største udbydere af forbrugslån på nettet, kan du optage forbrugslån til en rente, der ligger på højde med eller er billigere end i banken. Det maksimale lånebeløb på nettets forbrugslån ligger i dag helt oppe på 500.000 kroner, der kan afdrages med en løbetid på op til 15 år. Så der burde være rigeligt til både at anskaffe kolonihaven og bygge kolonihavehus for.

Det gør det muligt at realisere dine kolonihavedrømme til en overkommelig pris og uden den store og tunge proces, du skal igennem i banken.