Skal du låne penge nu?

Det er nemt at tage et lån på nettet, hvis du er faldet over noget, du gerne vil have. Eller har et akut behov for at låne penge nu. F.eks. til køleskabet, der er stået af, eller noget andet vigtigt, du ikke kan undvære i hverdagen, men ikke har pengene til at købe uden et lån. Læs med her, og få en guide til, hvordan du beregner effekten på din privatøkonomi af et lån.

Overvejer du at låne penge nu, er det altid en god ide at kigge på, hvilke virkninger det vil have, pludselig at have fået en ekstra fast udgift, du skal betale hver måned.

For selv om det måske kun er et lille beløb, du skal betale hver måned, vil det kunne mærkes på din privatøkonomi. Og over tid løber det op i mange penge. Så derfor bør du også overveje, om det bedre kan betale sig at finde lidt flere penge hver måned, og så få afviklet lånet hurtigere. Det kan du tit spare rigtig mange penge på.

Find dit rådighedsbeløb til lånet

Før du begynder at overveje et lån, er det første du skal gøre at finde ud af, hvor mange penge du har til overs hver måned, som du kan bruge til at afbetale på et lån. Altså hvor mange penge du med sikkerhed vil kunne afdrage på lånet uden at mangle pengene et andet sted.

Her er det ikke nok at se på, hvor mange penge du har haft stående på kontoen hver den sidste, før du fik løn. For måske kunne du omprioritere den måde, du bruger dine penge på i dag, så du får et større beløb til rådighed. F.eks. købe mindre tøj, vælge billigere madvarer eller undvære en bytur eller to i løbet af måneden.

Ved at kunne omlægge dit forbrug, kan du oftest skaffe flere penge til at lægge en højere afbetaling på lånet hver måned. Så bliver det hurtigere betalt tilbage, så du kommer til at betale færre penge i renter og gebyrer.

Læg et budget

Husk derfor at tage hele året med – ikke bare de sidste par måneder – når du beregner dit rådighedsbeløb. For det nytter ikke at sætte dig så hårdt, at der er måneder på året, hvor du ikke har råd til de øvrige faste udgifter.

Det overblik får du nemmest ved at lægge et budget, der er baseret på dit forbrug over det seneste år. Gå dine kontoudtog igennem et år tilbage, og rubricer alle udgifterne. Sæt det derefter op i et regneark. Så er det nemt at se, hvilke måneder du har mindst tilbage på kontoen – og så rette ydelsen ind efter, at kontoen aldrig går i minus.

Ved samme lejlighed kan du så også se, om du måske kan spare op i nogle af månederne, så du alligevel kan få råd til et højere afdrag på lånet.

Find de billigste låneudbydere til dit lånebeløb

Næste trin på vejen er at finde de billigste lån til netop det lånebeløb, du har brug for. For netop lånebeløbet har stor indflydelse på, hvilke lånetyper du har til rådighed.

Har du brug for at optage et lille lån på 5.000 kroner eller derunder? Så vil du oftest kun have de kassekreditlignende lån til rådighed med tårnhøj ÅOP til rådighed.

Her vil det tit kunne betale sig at låne lidt flere penge, og så tage et forbrugslån i stedet hos nogle af de største låneudbydere på nettet. De tilbyder de absolut billigste lån.

Søg altid om lån minimum 3 steder

Udvælg derefter de 3 låneudbydere med lavest ÅOP for dit lånebeløb ud fra vores liste over låneudbydere på forsiden.

Ansøg derefter om lånet hos hver af udbyderne, og se hvilket lånetilbud de fremsender. For der kan godt være stor forskel på, hvilken rente du får tilbudt. Det afhænger nemlig af, hvor stor en risiko låneudbyderen mener, der er ved at låne penge ud til dig. Det kan du læse mere om i vores artikel om rentespænd.

Vælg så det billigste lånetilbud med den laveste ÅOP, og afvis de andre. For de er og bliver tilbud på et lån, indtil du underskriver et af dem med dit NemID.