RKI-registreret – hvorfor det påvirker dine låne- og betalingsmuligheder

RKI står for Ribers Kreditinformation. Er man registreret i denne database, er man blevet registreret som en dårlig betaler. Firmaer, organisationer og selskaber kan indberette dig til RKI, hvis du ikke har betalt det, du skylder. Det betyder først og fremmest, at du ikke kan optage lån i banker og langt de fleste andre kreditinstitutter. Det betyder dog også, at du vil blive mødt af en række andre begrænsninger, når du skal betale for produkter og ydelser.

Din bank vil ikke tilbyde dig lån

Det mest markante ved at være registreret i RKI er, at du ikke har muligheden for at optage et lån i din bank. For at forretningen skal give mening for dem, skal de være sikre på, at de får pengene at se igen. Står du registreret som dårlig betaler, vil ingen anstændige banke tilbyde dig kredit. Står du i akut pengemangel, kan din lokale bank ikke redde dig ud af pinen med et lån.

Der er enkelte kreditinstitutter, der vil tilbyde dig lån trods RKI med høje renter, gebyrer, og pantsætning i ejendele. Disse skal man for alt i verden undgå. Først og fremmest hober regningerne sig op på grund af yderligere gæld, og ultimativt er det et skridt i den forkerte retning. Dernæst vil du blive mødt af en mur af gebyrer, fordi de ligesom de større banker også vil være sikre på, at de får deres penge igen.

RKI-listede kan ikke betale over tid

Står du som dårlig betaler i RKI, har du ligeledes ikke mulighed for afbetalingsordninger, da stort set alle danske virksomheder benytter sig af RKI registreret, og respektere det Dette betyder at ingen virksomheder vil tilbyde dig kredit. Med andre ord betyder det at du ikke kan købe briller på afbetaling, lease biler eller få lov til at skrive nyt mobilabonnement. Alle større køb, hvor betalingen foregår forskudt, kan du altså ikke gennemføre, fordi du står i RKI-databasen. Du kan som bekendt ikke optage lån til disse køb heller.

Du kan dog stadig foretage engangsbetalinger, hvor modtageren får betaling med det samme. Virksomheden vil bare være sikker på, at de får deres penge. Hvis de modtager hele summen ved købet, er der intet problem. Det er også derfor, at man naturligvis stadig kan købe ind i supermarkeder, betale busbilletter og gå i biografen - er man RKI-registreret, kan det dog ikke anbefales at bruge pengene på biografture.

Simpelt at komme ud af RKI

Det er simpelt at komme ud af RKI. Du skal betale din gæld. Der er ikke andre veje udenom. Prøv at spørge dig selv: Hvor ligger mine unødvendige udgifter? Hvad er absolut nødvendigt for mig, og hvad kan jeg leve uden? Restaurantbesøg, biografture og fredagsslikken er luksuriøsiteter, der godt kan leves uden - og ved at droppe disse får du i øvrigt også en sundere livsstil. Det er vigtigt ikke bare lige at udskyde gælden til næste måned, fordi jo længere tid du sidde inde med gælden, jo længere tid tager det at komme ud af det. Husk på, at det ikke bare påvirker dig. Det påvirker også dem, du holder af.

Lige så snart du betaler din gæld ved det pågældende firma, fjerner de dit navn fra RKI-registret, og du vil frit kunne låne penge igen. Har man dog en gang været ude i noget gæld, har man som oftest tendens til at gøre det igen, men det bør man for alt i verden undgå. Gæld fører kun tab med sig, og det påvirker dig og din familie i mellemtiden. Det er ikke bare pengepungen, der straffes. Det er hele ens hverdag, fordi man går på arbejde for at betale ens gæld af – ikke for at skabe overskud til sjov og leg.

Vil du have hjælp til opsparing eller gældsafvikling, så anbefaler vi at tjekke vores budgetskema.

Lån kun om strengt nødvendigt

Står du som dårlig betaler med udestående gæld, skal verdenen være ved at gå under, før det kan betale sig at låne penge hos mindre kreditforeninger. Gebyrerne og renterne vil være tårnhøje, og der skal derfor være en overordentlig god grund til optagelse af lån. Er det til ny bil, rejse eller guldure, bør du for alt i verden ikke låne pengene. I det korte løb kan det være fristende, men i det lange løb vil du kun tabe på det.

Døjer man med låneproblemer, kan man dog vælge at se en RKI-registrering som en måde at komme ud af problemet på. RKI blokerer dine muligheder for lån, og det kan derfor ses en investering i dig selv. Du lærer at leve uden de ekstra penge, der egentlig ikke er dine, og du viser, at du kan tage hånd om dig selv. Det er altså et præventivt, om end en smule ukonventionelt, middel til at forhindre gælden i at hobe sig op.