Lån til andelsbolig

Skal du låne til en andelsbolig, har du ikke de samme gunstige muligheder, som hvis du skal låne til en ejerbolig. For når du køber en andel i en andelsforening, køber du dig ind i foreningen – du får ikke ejerskab over selve boligen. Alligevel kan dog godt optage et prioritetslån i banken til din andelsbolig. Men oftest kan du få et forbrugslån på nettet til en lige så lav rente uden krav om hverken pant eller anden sikkerhed. Læs med og få overblik over dine muligheder.

Skal du ud og finde finansieringen til et køb af andelsbolig, har du ikke adgang til de lave og i øjeblikket ligefrem negative renter, som du kan få på realkreditlånene.

For som ”andelsboligejer” køber du ikke ejerskab i den bolig, du flytter ind i. Du køber en andel i den samlede forening, der ejer ejendommen eller ejendommene, som boligen er en del af. Det betyder, at du ikke kan stille boligen som sikkerhed for lånet.

Prioritetslånslignende kassekredit til køb af andelsbolig

Hos de fleste banker kan du dog oftest få et prioritetslånslignende lån med førsteprioritetspant i friværdien i andelsboligen. Ligesom prioritetslån til ejerboliger fungerer lånet som en form for kassekredit, hvor du kun betaler renter af den del af lånet, som du udnytter.

Renten på denne type lån er altid variabel. Samtidig er rentesatsen en del højere end ”rigtige” boliglån og oftest også afhængig af, hvor du befinder dig i bankens fordelsprogram. Endelig skal du være opmærksom på, at du for det meste kun får samme rente på lånet, når kontoen er i plus, som du har på din almindelige grund- eller lønkonto i banken.

Andre former for andelsboliglån i banken

De fleste banker tilbyder også et egentligt andelsboliglån med en løbetid på op til 30 år. Renten på lånet er variabel, og afhænger ligesom det prioritetslignende lån af din placering i bankens fordelsprogram. Så også her kan renten nemt blive en hel del højere, end hvis du havde lånt til en ejerbolig.

Igen kræver lånet, at der kan optages førsteprioritetspant i andelsboligens friværdi. Samtid naturligvis at banken kan godkende dig til lånet.

Forbrugslån til køb af andelsbolig

Faktisk ender renten på de to former for særlige andelsboliglån i banken tit med at være på niveau med eller højere end de billigste typer forbrugslån.

Det udbyde typisk af de største udbydere. De tilbyder lånemuligheder på helt op til en halv million kroner og arbejder med en løbetid på op til 15 år. Det giver dig mulighed for at få en mindst lige så fordelagtig finansiering af dit lån til andelsbolig som i banken.

Andelsboliglån uden pant eller sikkerhed

Samtidig slipper du for at skulle stille førsteprioritetspant i andelsboligens friværdi. For forbrugslån på nettet optages altid uden krav om sikkerhed – lige som der ikke er nogen hverken nuværende eller kommende krav til, hvor stor en del af prisen for andelsboligen, der kan finansieres som et lån.

Fordi du optager lånet til andelsboligen som et forbrugslån, er der heller ingen lovgivningsmæssige forhold omkring andelsboliger, der får indflydelse på hverken lånets renteudvikling eller låneudbyderens villighed til at låne penge ud til andelsboliger.

Så er du i markedet for et lån til andelsboliger, er et forbrugslån et reelt alternativ, du skal tage med i overvejelserne.

Tjek vores liste over låneudbydere og find det mest fordelagtige forbrugslån til andelsbolig i dag.