Hvad kan jeg låne?

”Hvad kan jeg låne”, tænker du måske, hvis du overvejer at tage et lån. I princippet handler det udelukkende om, hvor god en økonomi du har, samt hvad du skal låne penge til. For der er stor forskel på, hvordan din økonomi bliver vurderet, hvis du skal optage et kviklån eller låne til en bolig. Læs med, og bliv klog på hvad du kan låne.

Hvad du kan låne, afhænger af, hvad du skal låne til, hvor meget du skal låne, og hvor god en økonomi du har. Særligt det sidste har stor betydning for bankers og finansieringsselskabers lyst til at låne dig penge.

Dit lånebehov dikterer til en vis grad også, hvor du kan låne og dermed hvor meget – eller hvad – du maksimalt kan låne. Er din økonomi i orden, og kan du stille den nødvendige sikkerhed, kan du låne millioner af kroner i banken.

På nettet kan du maksimalt ”kun” låne op til 500.000. Til gengæld kan du gøre det helt uden at stille sikkerhed – hvis din økonomi vurderes til at kunne bære det, selvfølgelig.

Realkredit, bank eller online lån – hvad kan jeg låne til boligen?

Skal du låne til en bolig, kan du maksimalt låne op til 80 % af prisen som billige realkreditlån. De optages direkte i et realkreditinstitut eller gennem den bank, der ejer eller samarbejder med det.

De resterende 15 % kan lånes som banklån, mens du selv skal stille med de sidste 5 % i form af en opsparing.

Hvorvidt du kan optage et realkreditlån og banklån til boligen, afhænger af vurderingen af boligen, din egen økonomi og i nogen grad også placeringen af boligen. Realkreditinstitutter og banker er blevet meget kræsne med at yde lån til boliger, der ligger i Udkantsdanmark.

Bank eller finansieringsskab – hvad kan jeg låne til bilen?

Skal du låne til bilen, stiller du den oftest som sikkerhed for lånet. Både når du låner i banken og på nettet. Derfor bør du altid undersøge lånemulighederne begge steder, før du vælger finansiering af din nye bil.

Det eneste du bør lade være med, er at optage lånet gennem bilforhandleren. Han får nemlig kommission for at formidle lånet. Den kommer du til at betale for i form af højere etablerings- og andre gebyrer eller en højere rente.

Banken eller finansieringsselskaber på nettet – hvad kan jeg låne til et forbrugslån?

Skal du optage lån til forbrug, f.eks. et nyt fjernsyn, en ny vaskemaskine eller en ferierejse, er der ikke megen værdi i det, du låner til, som du kan stille som sikkerhed for lånet.

Derfor er din eneste mulighed i banken at optage et forbrugslån. Her er renten væsentlig højere end på andre lånetyper. Derfor kan du oftest finde et billigere forbrugslån hos de finansieringsselskaber, der udbyder såkaldte kviklån på nettet.

Hvad kan du låne – uden at blive flået?

Men låner du på nettet, skal du passe ekstra på. For udbuddet af de populære kviklån er stor og varieret. Selv om der er indført et ÅOP-loft på 35 %, kan du nemt finde lån, der er mange gange dyrere end de billigste. Særligt, hvis dit lånebehov ligger i den lave ende af skalaen.

Samtidig skal du være klar over, at de ÅOP- og andre renteværdier, låneudbyderne oplyser, ligger inden for et vist procentinterval, der kaldes for rentespændet. For låneudbyderne vurderer lånet ud fra de oplysninger fra SKAT- og forskellige kreditvurderingsinstitutter, som du giver dem lov til at få adgang til, når du underskriver låneansøgningen med dit NemID.

Samtidig anvender låneberegneren på udbydernes hjemmeside en gennemsnitlig procentsats. Så det lån, du beregner på deres forside, kan nemt ende med både at koste mere eller mindre i praksis, alt efter hvordan låneudbyderen vurderer din økonomi.

Den sikre vej til at låne online

Derfor anbefaler vi altid, at du ansøger om lånet hos de 3-4 billigste låneudbydere, du finder i vores låneoversigt. Så får du dels at vide, om de vil bevillige dig lånet, samt hvad du helt præcist kommer til at sidde for.

Så er det nemt for at få lånt til det, du har brug for, uden at komme til at betale for meget.