Hvad kan du bruge rentespændet til, når du låner penge på nettet?

Rentespændet er de procentgrænser, som de enkelte låneudbydere tilbyder lån inden for. Hvor lav eller høj en rente du bliver tilbudt, afhænger af, hvor god en økonomi låneudbyderen vurderer dig til at have. Jo dårligere din økonomi er, jo højere er risikoen, og tilsvarende højere bliver renten. Læs her, hvad det betyder for det lånetilbud, du får, hvis du bliver godkendt til at låne hos låneudbyderen.

Du har sikkert allerede lagt mærke til, at mange låneudbydere i vores låneoversigt oplyser rente og ÅOP inden for et bestemt procent-interval. Det kaldes for rentespændet, og angiver det renteniveau, du kan forvente at kunne låne penge til hos den pågældende låneudbyder.

Det har igen direkte indflydelse på, hvilken ÅOP der bliver på dit lån. Læs mere om ÅOP her!

Ikke alle få tilbudt den samme rente

For ikke alle låntagere bliver tilbudt samme rente, hvis de bliver godkendt til et lån. Låneudbyderne vurderer nemlig risikoen for at låne penge ud til hver enkelt låntager baseret på deres privatøkonomi. Dem giver du låneudbyderen adgang til, når du underskriver din låneansøgning med dit NemID.

Jo dårligere din privatøkonomi ser ud i låneudbyderens øjne, jo større risiko løber de. Den højere risiko tager de sig naturligvis betalt for i form af en højere rente. Hvor høj – eller lav – den kan være, er det du kan se ud af rentespændet.

Renten i låneberegneren er kun vejledende

Det betyder samtidig, at du ikke kan regne med den ydelse og løbetid, du får oplyst i låneberegneren på låneudbyderens hjemmeside, når du ansøger om lånet.

Den er kun et eksempel baseret på en den gennemsnitlige rentesats. Altså en rentesats, der ligger nogenlunde midt i rentespændet. Så du kan både være heldig at få en lavere rente, eller risikere at få en højere, hvis udbyderen godkender dig til lånet.

Hvilken renteværdi der er anvendt i eksemplet i låneberegneren kan du se i det, der står med småt under låneberegneren.

Læs lånedokumentet, før du underskriver låneaftalen

Derfor bør du altid læse den kontrakt, som låneudbyderen fremsender, hvis du bliver godkendt til at låne hos dem. I hvert fald hvis du ikke vil have dig en grim overraskelse, når først du skal til at betale lånet tilbage.

For i det kontrakten – også kaldet lånedokumentet – står den præcise rentesats, løbetid og ydelse, som kommer til at gælde for dit lån. Den er tilpasset, så den holder sig så tæt på låneeksemplet, du så i starten. Men det er ikke ualmindeligt, at den månedlige ydelse er lidt højere, eller løbetiden er en smule længere, end du forventede.

Det kommer alt sammen an på, hvilken rente låneudbyderen tilbyder dig i lånekontrakten.

Hvor dårlige økonomier kan få et lån?

Noget andet, du kan bruge rentespændet til, er at finde ud af, hvor dårlige økonomier låneudbyderen giver lån til.

For jo større rentespændet er, jo dårligere økonomi kan du så at sige have, før låneudbyderen afviser dig.

Det kan du enten bruge til at vælge de låneudbydere, som du har størst sandsynlighed for at blive godkendt til et lån hos. Eller som en moralsk faktor, du kan anvende til at fravælge de mest skruppelløse låneudbydere med, når du søger om lån.