Guide til at overleve på SU uden at optage gæld

At være studerende er ikke sjovt, og især ikke når man ikke bor hjemme. Så jo mindre du hedder Kirk eller Seier til efternavn, så kunne du sikkert godt bruge nogle tips der kunne spare dig nogle kroner.

Læg et budget

Et budget er ikke blot en måde at overskuelige gøre hvad du bruger dine penge på, men det kan også være et værktøj til at holde dig inde for nogle rammer. Det kan f.eks. være at du nu bruger 2.000 kr på mad, men ved at sætte dig nogle grænser, kan komme ned på kun at bruge 1.200 kr.

Vil du have hjælpe til at lægge et budget kan du download vores budgetskema.

Poster som er oftest kan spares større summer på er:

  • Mad og dagligvare
  • Fritid og fornøjelser
  • Transport
  • Vand, varme og el
  • Mobiler

Mad og dagligvare

Der er en prisforskel på hvor du handler. Ved at begynde at handle i discount supermarkeder som Netto eller Rema1000 kan du spare en del hver måned. Priserne i de danske supermarkeder svinger omkring 30% i gennemsnittet, så der er helt klart penge at spare ved at handle de billige steder. Derudover er det også vigtigt at gå efter gode tilbud når du handler.

Du burde også overveje hvad du spiser. Rugbrød er billigt, og mætter rigtig godt, så hvis du kan overleve med at spise dette til middag og aften, så er det mange penge at spare, fremfor at skulle købe kød eller lignende til disse retter.

Fritid og fornøjelser

Fritid og fornøjelser skal der selvfølgelig være tid til, men spar lidt på cafe besøgende, for de er rigtig dyre, og kan hurtigt optage en stor del af dit månedlige budget, også hvis du bare går ud 4 - 5 gange om måneden.

Transport

Bus, taxi og tog. Alle transporttyper er blevet dyrere de senere par år. Så jo mindre du anvender et kort der giver adgang til fri afbenyttelse af bus, tog eller begge. Så burde du overveje om der kunne spares nogle penge ved f.eks. at tage cyklen.

Vand, varme og el

Vand og varme er en udgift de færreste tænker over, men man kan faktisk spare en en hel del ved at tænke over hvordan man bruger vand, varme og el. En ting mange glemmer er at apparater på standby også bruger strøm, og faktisk mere end man tror. Derudover kan de fleste velisoleret lejligheder udnytte sommervarmen og slukke helt for radiatorer og lignede. Man kan bl.a. spare på denne post ved at:

  • Tage kortere bade
  • Slukke lys og apparater når de ikke bruges, herunder TV, PlayStation osv.
  • Hvis muligt, brug ikke dine radiatorer og lignende.

Mobiler

Mobiler og mobiltelefoni er noget alle har. De fleste vil også have de nyeste modeller, men de er meget dyre, og det er de færreste der har råd til at udelukkende ved at få SU-indkomst. Derfor anbefales det ikke at købe en ny model hver gang den udkommer, og heller ikke hvis det er igennem et abonnement.

Find en roomie

At have en roomie kan være det bedste, eller det værste, alt efter hvordan du snakker sammen med din roomie, og om i kan holde ud at bo sammen.  Ved at have en roomie spare både du og din roomie mange penge på huslejen, og evt. mad hvis i spiser sammen. I de fleste tilfælde vil du ved at have 2 roomies kunne spare omkring 40% på din husleje ift. hvis du boede alene. Dette giver et stort fribeløb i dit budget, og du har dermed nemmere ved at overleve hele måneden ud.

Tjen nogle ekstra penge som freelancer

For at tjene nogle ekstra penge kan man altid tilbyde sig selv som freelancer. Der er en masse betalte jobs der ikke kræver andet end almindelige værktøjer og kompetencer. F.eks. er der hver dag en masse virksomheder der vil have skrevet tekster om alle mulige emner. Her kan du tilbyde til hjælp og tjene lidt ekstra ved siden af SUen. Det kræver intet andet end en computer og skriftlige færdigheder.

Du kan finde disse jobs ved f.eks. at tilmelde dig diverse iværksætter grupper på Facebook. Her er der hverdag nogle der søger tekstforfattere til deres opgaver.

Har du mere avanceret kompetencer som grafik, kan du også tilbyde dette.